Da s vama podijelim jednu metaforu. Vjerujem da ste se našli u situaciji, a možda ste u njoj i trenutno, u kojoj se ne osjećate dobro, stvarate otpor prema svom unutarnjem stanju, prema životu, prema sebi. 

I najčešće se u takvoj situaciji dešava da osoba intenzivno želi i pokušava izaći iz ovog stanja, tj. učiniti, ostvariti, inicirati određenu promjenu u sebi

Međutim, čim više zapnete za to da se promjena mora desiti i da je vi morate ostvariti, istovremeno je onemogućavate. 

Promjena je dio prirodnog toka stvari i uvijek dolazi sama, tj. iz onog dubokog neosobnog univerzalnog dijela nas. 

Ovaj fenomen dobro opisuje sljedeća metafora: 

Probajte sljedeće, usmjerite pažnju na vlastito disanje. 

Disanje je tjelesni proces kojim možemo upravljati svjesno ili može u potpunosti biti prepušten autonomnom nesvjesnom upravljanju našeg tijela, tj. možemo mi “činiti” da dišemo ili se disanje može odvijati samo od sebe. 

Dakle, pažnja vam je na disanju. U ovom trenutku proces disanja je prepušten svjesnoj kontroli. Vi svjesno kontrolirate, tj. “činite” da tijelo diše. A sad pokušajte ostvariti promjenu. Pokušajte da disanje opet bude automatsko, a ne svjesno, kontrolirano. Možete li ostvariti ovu promjenu? Možete li vi na bilo koji način početi disati automatski? Ili se to jedino isključivo može desiti samo od sebe kad vi prestanete pokušavati, tj. tek kad na cijelu stvar zaboravite?

Na isti način, svaka prava unutarnja promjena ne može doći iz vašeg pokušavanja, dok je um fokusiran na stanje u kojem jeste i dok ga želi promijeniti. 

U prirodi, a čovjek je dio prirode, sve se jednostavno odvija, dešava, samo od sebe, bez ideje osobnog djelovanja, ona postoji samo kod nas, ljudi. Ideja osobnog djelovanja, osobne kontrole je samo ideja, djelić logike ugrađen u ljudski um da bi mogli imati iskustvo izdvojenosti iz ostatka postojanja. To nije istina. I ono što će vas osloboditi je sloboda od ove ideje, tj. uvid u njenu iluzornosti i dublju istinu iza nje, a ne djelovanje, trud i pokušavanje promjene iz ideje “ja ću to promijeniti”. 

Ono što vas muči proći se samo, kao što list otpada s drveta kad više nije potreban.