Misao stvori naš svijet i onda kaže “Nisam ja.”

David Bohm, fizičar

image

Ono što doživljavamo nije stvarnost, to je model, konstrukcija naših misli.

U sljedećoj metafori, svatko od nas je slijepac, i svaki slijepac ima svog pomoćnika. Taj pomoćnik je osobni um koji nam opisuje kako izgleda svijet oko nas. Sve što možemo doživjeti je samo opis našeg pomoćnika. A, ovisno o tome kako je pomoćnik tog dana raspoložen, može nam svijet opisati prekrasno lirski i u stihovima savršeno dočarati ono što se vidi, što je onda milina slušati ili pak ako je loše raspoložen, može iskrivljavati to što se vidi i izmišljati vlastite verzije koje vrlo loše opisuju vanjski svijet.

Međutim, bilo da svijet opisuje dobro ili loše, ono što mi dobivamo uvijek je samo opis. Svijet jednostavno ne možemo vidjeti jer smo slijepi. Možemo samo čuti opis našeg pomoćnika.

Na isti način, nikad ne možemo doživjeti ni osjetiti vanjski svijet. Možemo doživjeti i osjetiti samo isključivo naše misli koje ga opisuju.

Pa onda je to isto kao da doživljavamo svijet, netko bi rekao. U Čemu je razlika?

Razlika je u tome što kad znamo da je ono što doživljavamo samo misao, znamo da to nije stvarno. Opis našeg pomoćnika je nešto potpuno proizvoljno. On može šutiti, a može nešto govoriti i to govoriti što god mu dođe, ovisno kako je tog dana raspoložen. Riječi dolaze iz njega, a ne iz stvarnog svijeta.

Sve ovo naravno, da bi doprlo do vas, potrebno je da to i sami kroz osjećaj uvidite, a ne da to racionalno “shvatite”. Kad vaš um kaže “Ja sve to već znam i razumijem, ali svejedno mi ne pomaže.”, što čujem svakog dana, a i sam sam pomislio isto kad sam prvi put čuo o razumijevanju Tri principa, podsjetite se na to da je to samo još jedna misao, a ne pravi uvid. Čim je dublje vaše pravo unutarnje razumijevanje, ukorijenjenost unutarnjeg osjećaja u vama, u toj mjeri iz vašeg života izostaju svi problemi i sve muke, u toj mjeri otvoreni ste za duboko uživanje u skladnom životu koji se bez bilo kakvog truda manifestira kroz vas.

A sve što je potrebno je da znate, ali ovaj put istinski znate je – da je sve samo misao 🙂