Zamislite da hodate livadom gradskog parka. Na što ste fokusirani u tom trenutku? Na to da ne stanete u pseće govno. I kakav osjećaj to stvara u vama? Ja bih rekao osjećaj lagane napetosti i opreza. Ne osjećate se sasvim opušteno i slobodno, da možete hodati ili trčati u bilo kojem smjeru bez potrebe da gledate kamo stajete, onako kako bi se osjećali na nekoj livadi u prirodi. Čini li vam se da se takav osjećaj neslobode, opreza i kontrole, tj. izbjegavanja govana provlači i kroz cijeli vaš život, da si ne dajete slobodu da opušteno idete kamo god vam dođe?

Stvar je perspektive, percepcije govna, kako na livadi tako i u životu. U ovom slučaju govna u životu bila bi „loši“ događaji, ljudi i situacije koje pokušavate izbjeći.

Sad se prisjetite koja je u narodu uvriježena simbolika govna. Govno znači novac, zar ne? Kad se toga sjetite, dakle kad u vašem umu postane prisutna samo jedna dodatna misao, kako se onda osjećate kad hodate livadom u parku? Odjednom puno lakše i slobodnije. Nastaje win-win situacija. Kamo god krenete, sve je super. Ili će vam cipela ostati čista ili ćete ugaziti u govno što će biti znak da vam od nekuda dolaze novci. I ne možete napraviti krivi korak. A to što vam se prije činilo da možete bila je samo stvar drugačije percepcije livade i svega što ona nosi.

Tako je i sa životom. Hoćete li živjeti u napetosti od izbjegavanja govana ili u slobodi da opušteno idete kud god vam dođe ovisi o vašoj percepciji „govna“, a time i cijelog života. Rekao bi narod:

Svako zlo za neko dobro

Ono što nam se u životu događa, a percipiramo kao zlo, uvijek je putokaz, prilika da promijenimo percepciju i vratimo se za jedan korak bliže sebi, bliže uvidu u to tko zaista jesmo, a time i bezuvjetnom unutarnjem miru i zadovoljstvu. Svaki takav događaj ili situacija prilika nam je da se još jednom sjetimo da naš (u ovom slučaju negativan) doživljaj toga što se desilo ne postoji sam po sebi, ne potiče iz događaja ili situacije nego je kreiran u nama, iznutra kroz naše misli o tome što se desilo. I to što osjećamo su isključivo samo naše misli u trenutku. I ako ih ne pokušavamo promijeniti, one će vrlo brzo otići dalje svojim putem. Svaki put kad se ponovo i ponovo toga sjetimo, razumijevanje tog principa u nama se sve više ukorjenjuje.

Dakle, livadna govna donose novce, a životna govna daju nam priliku da nam donesu nešto puno bolje – unutarnji mir, bezuvjetno zadovoljstvo, ispunjenost, povezanost i sve ostale najbolje iskonske osjećaje koje možemo osjetiti.

S tim uvidom mijenja se percepcija „loših“ životnih okolnosti, a time i cijelog života, uviđamo da je sve jedna savršena cjelina u kojoj je svaki kotačić u svakom trenutku točno na svom mjestu.

I više ne trebate paziti kuda ćete zakoračiti jer ne možete pogriješiti.