“Tko god želi biti moj učenik mora se odreći sebe, uzeti svoj dnevni križ i slijediti me. Jer tko god želi spasiti svoj život, izgubit će ga, a onaj tko izgubi svoj život za mene će ga spasiti. Koje koristi za nekoga da dobije cijeli svijet, ako izgubi sebe?”

“Whoever wants to be my disciple must deny themselves and take up their cross daily and follow me. For whoever wants to save their life will lose it, but whoever loses their life for me will save it. What good is it for someone to gain the whole world, and yet lose or forfeit their very self?”

~ Jesus, The Bible, Luke 9:23-25 (New International Version)

Odreći se sebe zapravo znači progledati bolje i vidjeti da ono što mali ja, tj. ego hoće često nije ono kamo veliki ja ili pravi mi zapravo ide. To su naše male želje koje dolaze iz izvana-prema-unutra zablude i kroz koje u nejasnoći očekujemo da ćemo nešto vrijedno dobiti.

Slijediti znači ništa drugo nego slijediti svoje srce, istinu, dublji glas, ono što iz pozadine šapće, a ego se na to često ne obazire nego forsira po svom.

Ako želimo spasiti svoj život, znači da se za njega držimo. Dobar primjer je bolest i s tim u vezi postoje mnoge priče ljudi koji su doživjeli takav razvoj događaja. Dok god osoba želi spasiti svoj život, dok se umom drži za ideju da mora preživjeti i iz tog mjesta pokušava boriti se i kontrolirati, život samo izmiće iz ruku. U trenutku kad se desi predavanje i puštanje života, mirenje sa svakom opcijom pa tako i sa smrću, sve se počne preokretati, bolest se povlači i život biva spašen… Dobar film na tu temu – “All Is Lost”. Tko izgubi život za mene će ga spasiti – tko preda svoj život zbog dublje istine će ga spasiti. A dublja istina, kako ja to vidim, u ovom primjeru je da naša egzistencija prevazilazi granicu života i smrti i smrt zapravo na kraju krajeva nije big deal.

Na isti način sve “prilike” ili životna iskustva dolaze lako kad predamo vezanost za njih, kad odustanemo od otpora. Npr. isto tako može doći moment u kojem je pitanje hoćete li spasiti vezu ili brak. Ako ga želite spasiti izgubit ćete ga, a ako ga “izgubite”, pustite i pritom otkrijete u sebi dublji mir i širu istinu, spasit ćete brak.. ako je to smijer harmonije i daljnje evolucije…

Promatrajte ovaj univerzalni princip u svom životu i stvari će postati jasnije i jednostavnije.